Tragedia din București pune autoritățile în alertă: atenție de unde și ce mâncați!

Atunci când cumpăraţi produse tip fast-food din magazinele sau restaurantele specializate, trebuie să vă asiguraţi în primul rând că vânzătorul este echipat corespunzător, cu halat de protecţie, bonetă şi, mai ales, mănuşi de protecţie curate sau de unică folosinţă. Este atenţionarea transmisă de Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.

De asemenea, consumatorilor li se recomandă să verifice eticheta produsului şi ambalajul acestuia şi să compare preţul de la raft cu cel de pe bon, pe care să-l păstreze în cazul în care doresc să reclame calitatea produsului.

„Pentru a achiziţiona produse de tip fast-food care să nu le pună sănătatea sau poate chiar viaţa în pericol, consumatorii trebuie să ţină cont de câteva sfaturi: la cumpărarea produselor din carne/carne tocată să acorde atenţie deosebită la aspectul produsului, să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limita de consum şi a ingredientelor alergene”, spune Paul Anghel.

Ei îndeamnă pe oameni să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data de expirare sau dacă această este modificată sau depăşită şi să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu poate asigura condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

„Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observă unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele,  integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării, precum şi etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, mai spune directorul ANPC.

Un ultim sfat este acela ca, clienții “să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţă unui produs”, precizează Anghel.

Aceste precizări sunt făcute ca urmare a tragediei produse zilele trecute în București, un caz în care un copil de 3 ani a murit la spital după ce ar fi mâncat, alături de părinţi, shaorma de la un fast-food în Capitală. Părinţii lui au avut nevoie, de asemenea, de asistenţă medicală, ambii fiind în stare gravă. În acest caz, Parchetul Tribunalului Bucureşti a declanşat o anchetă. Procurorii spun că există suspiciunea unei intoxicaţii cu o substanţă necunoscută, motiv pentru care se așteaptă rezultatele analizelor toxicologice efectuate de medicii legiști.

 

 

 

Leave a Comment